Biologische varkensreuzel

circa 315 gram € 1,85
Biologische reuzel of smout is dierlijk vet, is voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. De reuzel wordt meestal in blokjes gesneden en rustig uitgebakken. Het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, die overblijven, zijn de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het wordt gebruikt om op het brood te smeren, zoals boter, verwerkt in stroopvet en is prima bruikbaar om vlees in te braden. Een andere toepassing is als smeermiddel voor (houten) machines bijvoorbeeld molens, waarbij reuzel van niervet de beste smeereigenschappen heeft. Reuzel werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met reuzel werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten.
Biologische varkensreuzel

Producent Biologische boerderij De Blije Big

Ella en Nol van Rijssel hebben een biologische boerderij gelegen in het prachtige natuurgebied De Boktse Beemden, vlakbij de stad Eindhoven.  Ze zijn gespecialiseerd in het biologisch houden van varkens en runderen.